2009-01-24

Smulkusis verslas - kitas balsas

Šiandien tarp Delfi komentarų radau vieną įdomų tekstą, kurį tiesiog ir nukopoijavau:


STOP INTRIGOMS, 2009 01 24 15:15
KLAIPĖDOS SMULKUSIS VERSLAS SKELBIA
STOP INTRIGOMS !

„Lietuva-Europos ekonomikos tigras“... dar neseniai šmėžavo antraštės spaudoje. Šiandienos Lietuvos ekonominė padėtis greičiau primena „stimpantį katiną“. Kodėl kitos šalys sugebėjo sukaupti rezervus, kai ekonomika augo? Buvusi valdžia į tokius klausimus neturi ką atsakyti, išsimokėjo premijas ir “po mūsų nors ir tvanas”... O dabar, persirengę tiesos šaukliais, kiršina tautą kilti į kovą, reikalauti tvarkos ir teisingumo. Ir greit, per mėnesį, per dieną, tuoj pat...
Kreipiamės į savo kolegas, smulkųjį verslą atstovaujančias organizacijas, pavienius verslininkus ir visus blaiviai mąstančius Klaipėdiečius, priimti dabartinės valdančiosios koalicijos kvietimą konstruktyviam dialogui. Ne riaušėmis, ne demagogiškom kalbom per mitingus, ne lipdami per galvas vieni kitiems pasieksime tos gerovės. Sunkiu metu šaliai reikia rimties ir susitelkimo. Valdžia pasikeitė. Nedaug dar laiko prabėgo, nereikia panikuoti dėl pirmų klaidų, juolab, kad tos klaidos pripažįstamos ir bus taisomos. Jei Vyriausybė gaiš savo brangų laiką tik riaušes gesinti, kada ji priiminės mums visiems taip reikalingus, neatidėliotinus sprendimus. Ar įtampa padeda, ne-įtampa slopina dėmesį, labai vargina ir geriausi ketinimai gali likti neįgyvendinti. Kam tai naudinga? Mums, paprastiems žmonėms?
Geriau visi, kas turit idėjų, kaip gaivinti nustekentą ūkį, padėkim naujai vyriausybei, piliečių nuomonės laukiama el.paštu olia@nisc.lt . Mes pateikėm pastabas raštu, o ne mitinguodami. Buvom išklausyti ir jau daromi sprendimai. Reikia priimti krūvą neatidėliotinų įstatymų pataisų, o valdininkų armija, kuri turėtų profesionaliai rengti tas pataisas, turbūt vis dar ištikimi buvusiai valdžiai. Manome, kad tai skausmingiausias buvusių valdžioje palikimas. Kas gali paneigti, kad naujosios valdžios geri ketinimai, senų kadrų specialiai kompromituojami – įstatymų pataisose priveliant techninių klaidų, kurios sukėlė sumaištį visuomenėje ir paniką mokesčių mokėtojų gretose. 2009-uosius reikėjo pasitikti su nauju biudžetu, ir pertikrinti ar teisės normos parengtos profesionaliai, tiesiog nebuvo laiko. Kas nedirba, tas ir neklysta. Beje, Premjeras A.Kubilius atsiprašė žmonių už per skubą įsivėlusiais klaidas ir viešai pareiškė, kad jos bus pačiu artimiausiu metu ištaisytos, visi mokesčių mokėtojai ir smulkūs verslininkai, ir pensininkai tuo greit įsitikins. Sausio 23d. Vilniuje vykusiame asociacijos atstovų pasitarime Vyriausybėje, pats Premjeras aiškiai visiems girdint tai patvirtino dar kartą. Ir mes, Klaipėdos apskrities verslininkų asociacijos atstovai, išgirdome tikrai tai ką skelbiame. Po įvykusio susitikimo, nerimą kelia pozicija tų, kurie šalia sėdėdami girdėjo tą patį, bet noras kelti neramumus, nors atrodytų lyg ir nebėra ko mitinguoti, vis dėlto stipresnis už blaivų protą.
Klaipėdos verslininkai nepasiduokime propagandai, negriaukim savo šalies streikais ir riaušėmis. Suteikim valdžiai pasitikėjimą avansu ir padėkim kiek galim. Kito pasirinkimo nelabai turime, emocijos ir valdžios nuvertimas streikais, šalies biudžeto nepripildys. Sugrįš aštuonerius metus mus valdę “geradariai“ ir galutinai pribaigs Lietuvos ūkį. Kažkam labai knieti kuo skubiau versti vyriausybę, kad nespėtų parodyti kitokią politiką ir įtvirtinti skaidresnius valdymo metodus. Senoliai mums sakydavo “rytas protingesnis už vakarą”. Pykčio apakinti nepadarykim paslaugos tiems, kurie tuko mokesčių mokėtojų sąskaita patys ir leido tai daryti monopolistams aštuonerius metus, o dabar dreba, kad visos finansinės aferos ims kilti į paviršių.
Kviečiame susitelkti bendram tikslui, kad išgyvenę tą nelemtą krizę, galbūt pagaliau turėsim valdžią, kuri nevagia pati, ir neleidžia vogti kitiems mūsų visų uždirbto gero.

31 komentaras:

abejingas rašė...

viena pastaba. Šiandien sugalvojau: jei degalinės tikina, kad daug vežėjų pilasi kurą ne Lietuvoje, reikia keisti mokesčių rinkimo struktūrą. Akcizus palaikyti minimaliame ES reikalaujamame lygyje, taip pritrauksime kaimynus ir "tranzitus" piltis pas mus. O trūkstama mokesčių dalį surinkti kaip fiksuotąją kelių priežiūros mokesčio dalį apmokęstonant lengvuosius automobilius progresiniu mokesčiu priklausomai nuo variklio darbo tūrio.

asd rašė...

viena pastaba. Šiandien sugalvojau: jei degalinės tikina, kad daug vežėjų pilasi kurą ne Lietuvoje, reikia keisti mokesčių rinkimo struktūrą. *********************************************************************************************************
musu vezejai grizdami is rusijos ten prisipila pilnus bakus,nes pigiau. Bet del to nereikia ivedineti jokiu apribojimu,tegul nors tiek buna palengvinimas musu vezejams,pasinaudojant savo geografine padetimi.

Algis rašė...

Sveiki,
esu IDV savininkas ir darbininkas viename asmenyje.Individualią įmonę atidariau, nes norėjau prisidurti prie pensijos ir todėl, kad mano veiklai patento nėra.
Kai perskaičiau socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, žagtelėjau,nes man reikės papildomai mokėti apie 4000 lt per metus.
Įstatymo pakeitimuose yra absurdų: advokatai,antstoliai atleisti nuo ligos ir motinystės įmokų...
Prisimenu 2002 metais Sysas sugalvojo sunaikinti pačias smulkiausias individualias įmones tokiu pat būdu.
Ar ne draugas Sysas pakišo Jums Premjere tokius socialinio draudimo įstatymo pakeitimus?
Kam trukdo smulki individuali įmonė,kur dirba vienas auksarankis specialistas?
Juk aš sumoku mokesčius ir pagaminu produktą.

vs rašė...

to Vidas

Noreciau papriestarauti Vidui, kadangi dabartiniai mokesciai uz kura is tiesu teisingiausi, kas daugiau vazineja, turi automobilius galingais varikliais, sunaudoja daugiau kuro, tas ir moka uz sunaudota kura daugiau akcizo ir PVM. Tai teisingiausia visomis prasmemis, ir ekologijos, ir keliu prieziuros ir naujo produkto sukurimo pridedamos vertes.
Papildomai apmokestinti visus lengvuosius automobilius yra neteisinga mintis, kodel pensininkai ar kiti mazai uzdirbantys, kurie vaziuoja labai nedaug, turi moketi vienodai kaip tie, kurie vazineja kasdien, ar autotransporto kompanijos? Cia butu mokesciu perkelimas nuo pastaruju ant socialiai pazeidziamiausiu zmoniu peciu.
O tas argumentas, kad zmones pilasi kura kitose salyse neatitinka tikroves, na nebent Rusijoje, bet daug tokiu budu tikrai neatsives nes yra apribojimai.

P.S. viena karta cia jau esu rases savo mintis, bet matau, kad siame boge Vytauto vardu rasineja ir kitas priesiskas zmogus, neturintis konstruktyviu pasiulymu, tik akla kritika. Manyciau, jog tokiems ne vieta siame bloge, cia savo nuomones ir kritika turetu reiksti premjerui pritariantys zmones.

Anas rašė...

Labai gerai, kad yra žmonės, kurie žino ko nori, kurie žino kaip tai pasiekti. Tokių žmonių galimybės daug didesnės nei tų, kurie to neturi.
Aišku, būtų dar geriau, jeigu pasisektų surasti tokių, kurie suvoktų tolimesnės strategijos svarbą...
Dabar, nelabai žinau civilizuotos šalies, kuri turėtų oficialią, visuomenei žinomą strategiją nors 50–čiai metų. O juk būtų dar geriau jei turėtume bent 150–čiai metų.
Dabar gaunasi taip, kad atena sąžiningesni, doresni politikai į valdžią, kažką padaro gero, sunkiai per savo kadenciją sukuria pamatus ateičiai, ekonominiam augimui...
Tačiau visuomenė niekada nebus patenkinta tais, kurie, kad ir dėl gerų tikslų, dėl tos visuomenės didesnės gerovės prašo daugiau dirbti, mažiau gaunant, daugiau veržiantis diržus...
Tad po jų vėl į valdžią renkami populistai, kurie nelabai ką moka, nelabai žino, ko nori, ir ko būtų geriau norėti.
O tokie lengvai pajungiami griovimo strategijai, kurią kūrė prieš šimtus metų. Kūrė, gal kai kurie, gerokai protingesni, už tuos, oficialiai įvardintus autorius: Marksą, Engelsą, Leniną...
Tačiau ta strategija tuo ir gyvybinga, kad, kiek ją beiškraipytum, kiek beimprovizuotum, svarbu, kad sąmoningai neveiktum prieš ją, ir ji... veikia. Taip, tai pilkai, alkanai miniai skirta strategija, bet... ji gaji. Ir jos įgyvendinimui šiandien nebebūtini stiprūs lyderiai, užtenka eilinių, tik labiau godžių garbėtroškų.
Kuriančiai strategijai įgyvendinti šiandien reikėtų stiprių, toli į priekį žiūrinčių, tvirtai ta idėja tikinčių žmonių. Bet, praėjus keletui dešimtmečių, „užvedus“ tą galingą „mechanizmą“, jo sugadinti pilki bolševikėliai nebesugebėtų, tad... atsirastų šansas ilgalaikei, kuriančių jėgų sėkmingai veiklai.
Tikiu, kad taip ir bus. Bet... kada? Tai priklauso nuo mūsų. Nuo mūsų ryžto, tikėjimo savo jėgomis ir... draugo pečiu. Nuo pasitikėjimo kartais net tuo, kuris šiandien dar nė pats savimi nepasitiki...

Unknown rašė...

Laba diena, Premjere,

net nesitikiu, kad būsiu išgirstas (juk ir taip turite ką veikti, o ne jaunuolio komentarus skaitinėti), tačiau noriu pasisakyti. nors ir nukentėjau nuo naujos mokesčių reformos, likau bedarbis, tačiau pasakysiu atvirai - palaikau jus! stiprybės. kaip sakė mano motina, gal Jūs jau pailsėkite ir tiek nevarkite, nes danguj vietą jau užsitarnavote. ačiū, kad traukiate valstybę iš komunistų paliktos srutų duobės, kartais neypatingai gerais būdais, tačiau stengiatės. ačiū.

labiausiai tik tiek ir norėjau pasakyti. aišku, dar galiu pridurti, kad nesuvokiu naujo alkoholio įstatymo (pats negeriu) - kam jo reikėjo ir koks to tikslas? ar negeriau būtų buvę padaryti, kad perkant naktį, alkoholis dvigubai brangesnis ir visas virškainis keliauja į valstybės biudžetą? taip būtų dar daugiau pinigų valstybei.

sėkmės jums! tikiuosi, kad išliksite valdžioje, kad prieš baigiantis jūsų kadencijai, valstybė atsigaus ir kad vėl pateksite į valdžią su pergale.

Unknown rašė...

gerb. premjere, ar jums neatrodo, kad siek tiek pasikarsciavote del mokesciu dirbantiems su individualios veiklos pazymejimu?
buvo 15% nuo pajamu + sodros mokesciai. kadangi as dirbu ir UABe, tai mokedavau sodrai kazkoki konstanta dydi per metus.
dabar gaunasi, kad reikia moket 15% + 9% ir dar sodra 28.5% nuo pajamu! ziauroka sakyciau. Semeta kazka snekejo per TV, kad su sodra perlenke lazda, bet kadangi ten ne jo pupos, tai per daug ir nekomentavo. butu gerai, jei isiklausytumete ir i tokiu smulkiu biznio veikeju pageidavimus. kad aiskiau butu: tebunie tie 15+9- atsiskaitysim kazkaip, bet sodra tokiuose dydziuose yra nepakeliama, nesuprantama ir manau, kad logiskai nepaaiskinama

Vytautas rašė...

To Vytautas

Iš Rusijos taip pat iš Baltarusijos įsivežti kurą žymiai lengviau nei Tau atrodo. Pasidomėk iš kur kurą gauna įvairūs pervežėjai, tiek prekių, tiek viešojo transporto. Jie sudaro sutartis su pvz Baltarusijoje esančia LUKOIL atstovybe ir kurą pilasi dar pigiau- vieną autobuso reisą skiria į Baltarusiją vien tik kuro parsigabenimui. Ar aš esu ir dabar nekonstruktyvus?:-D

Unknown rašė...

sveiki gerb.premjere,

gal vertetu kokia proga pasikviesti p.A.Ilarionova pasisneketi apie reformas ir gyvenima Lietuvoj? pasirodo jis domisi ir "smulkme", bet tik ten kur vyksta dideles reformos :)

cia jo neblogas interviu gruzinu ziniasklaidai:
http://aillarionov.livejournal.com/67166.html#cutid1

drovitas rašė...

Sunkūs laikai atėjo smulkiesiems:
1. Užsakovai mažai įmonei nesumoka 300 tūkst. Lt.
2. Dėl to nesumokami 100 tūkst. mokesčių nors pajamų dar nėra.
3. Sodra ir VMI areštuoja sąskaitą ir turtą.
4. Turto išieškojimas perduodamas anstoliams.
5. Anstolis atsiunčia sąskaitą 5 tūkst. Lt. už "paslaugas". Laukiama dar "premijų" iš kitų anstolių.
6. Pinigų bylinėtis su skolininkais nėra, nes viskas areštuota.
7. Toliau vis labiau įsiskolinama savo kreditoriams. Visoms skoloms auga katastrofiškai delspinigiai.
8. Viską susumavus jau viršijama būsimų pajamų suma.
9. Sodra dar baudžia direktorių administracine tvarka 1.7 tūkst. Lt. už prievolių nevykdymą.
10. Toliau matyt laukia teismai ir bankrotas.
11. Ir visa tai per kelis mėnesius.
Klausimas: už ką baudžia Sodra ir VMI šią įmonę?
Ir baudžia taip, kad neturėtum lėšų net pasiskųsti, nes teismui irgi reikia mokėti žyminio mokestį, kai tuo tarpu viskas areštuota... Tai kam padeda valstybinės institucijos? Kas galėtų paneigti, kad sukčiams, kurie sąmoningai prasiplauna milijonines paskolas ir neatsiskaito su savo paslaugų tiekėjais?
Baudžiama paskutinė grandis, kuri maža to nukenčia finansiškai, tai dar valstybė pribaigia, kad nesikankintų, nors turėtų padėti...

Mauras rašė...

Vytautui
tikiuosi čia ne UAB "darbo partija" vytauto klausimas ir ne teorinis atvejis (kitaip veltui gaištu laiką), todėl galiu tik priminti -

"1. Užsakovai mažai įmonei nesumoka 300 tūkst. Lt.
2. Dėl to nesumokami 100 tūkst. mokesčių nors pajamų dar nėra.
3. Sodra ir VMI areštuoja sąskaitą ir turtą.
(...)
už ką baudžia Sodra ir VMI šią įmonę?"

Galite kreiptis į VMI mokesčių administratorių dėl mokesčio atidėjimo.

Lygiai tas pats su Sodra:

"3. Ar galima atidėti socialinio draudimo įmokų įsiskolinimo mokėjimą?

Fondo valdyba Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklėse nustatyta tvarka gali atidėti socialinio draudimo įmokų į Fondą įsiskolinimo mokėjimą iki vienų metų ir leisti sumokėti atidėtą sumą pagal draudėjo ir Fondo administravimo įstaigos suderintą įsiskolinimo grąžinimo grafiką. Pažeidus mokėjimo grafiką taikomas išieškojimas priverstine tvarka.

Fondo valdybos teritoriniai skyriai gali atidėti socialinio draudimo įmokų už savarankiškai dirbančius asmenis įsiskolinimo mokėjimą iki vienų metų

(VSD Įstatymo 16 str. 3 d., 31 str. 17 p. Žin., 2007, Nr. 138-5651)


ps. linkiu pasikeisti nick'ą, nes vienas Seime sėdintis vytautas čia sąmoningai teršia eterį jau seniai, ir nesilaiko savo žodžio to nedaryti.

drovitas rašė...

"Fondo valdyba Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklėse nustatyta tvarka gali atidėti socialinio draudimo įmokų į Fondą įsiskolinimo mokėjimą iki vienų metų ir leisti sumokėti atidėtą sumą pagal draudėjo ir Fondo administravimo įstaigos suderintą įsiskolinimo grąžinimo grafiką. Pažeidus mokėjimo grafiką taikomas išieškojimas priverstine tvarka."

Teoriškai gal ir taip. Bet deja praktiškai niekas nesileidžia į kalbas ir nesiūlo jokių atidėjimų, o reikalauti valstybinėje įstaigoje...? Patys turbūt suprantate, be gero advokato, kurio paslaugos tikrai nepigios, nei neprasidėk... Kaip ir buvo minėta, procesas atvirkštinis - bauda.
Peršasi nuomonė, kad tiek SODRA, tiek ir VMI prašosi kardinalių permainų ir reorganizacijų. Sėdi seni biurokratai ir jiems visiškai neįdomios smulkiųjų ašaros. Todėl ir pagalvoji dažnai: o kiek kainuotų mokesčių atidėjimas? Gal pigiau nei baudos? Tačiau nesinori nusileisti iki tokio lygio...

Mauras rašė...

reikalauti neturite jokios teisės, nes užsakovo nemokumas - normali verslo rizika. Jūsų verslo. Jei jau nepavyko, pirmiausia atsakote jūs. Galite tartis ir įrodinėti, kad atidėjus mokėjimą, rizikuojate nustoti egzistuot kaipmokesčių mokėtojas.

Vis neapleidžia jausmas, kad diskutuojate teoriškai. Pabandykite, ir parašykite faktus su detalėm. Tada galėsim diskutuot ar galima, ar veikia ir pan.

drovitas rašė...

Šioje vietoje, p. Maurai, esate visiškai teisus: esame beteisiai...
Ir deja šis atvejis ne teorinis. Kaip bebūtų liūdna, įtariu tokia nemokėjimo praktika naudojamasi ir sąmoningai, žinant, kad taip ir bus įvertinta: normali verslo rizika...
Surizikavai-bankrutavai. Nors čia ir ne loterija buvo, o rimtas darbas.
Panagrinėkime kas iš to laimėjo?
Maža įmonė? Valstybės biudžetas? Įmonės darbuotojai? Deja... Pasipelnė tik neatsiskaitęs už darbus, ir gal būt tikisi, kad jau niekas nepareikš pretenzijų, nes jau nebeišgalės po Valstybės pareigūnų įsikišimo...
P.S. Dėl manau suprantamų priežasčių nenorėčiau šioje diskusijoje skelbti tikrų faktų.
Beje labai palaikau Premjerą, ir tegu Jis nesupras, kad tai priekaištas, greičiau tai pagalbos šauksmas...

Mauras rašė...

ne apie teises kalba, o apie apdairumą ir pastangas, jei jau laiku neapsižiūrėjote. 300 tūkst. beviltiškų skolų iš užsakovų = be galo neapdairi mažos įmonės vadovybė. Toks verslas ilgai negyvuoja bet kurioj šaly, su bet kokia VMI ar Sodra. Ką reiškia "niekas nesileidžia"? O kur kreipėtės? O kas nesileido? O kodėl, kuo argumentavo? Ar po to kreipėtės aukščiau, kad leistųsi?

Kadangi klausimai apie konkrečią situaciją neatsakomi, "dėl suprantamų priežasčių" manau, kad teoriškai "panagrinėti" - tuščias laiko gaišimas. Vaizdavimas kad bijote susidorojimo neįtikina - nieko nedarant iš aprašymo įmonė jau bankrutuoja. Tuo atveju, jei situacija reali, sėdėt ant pečiaus ir svajot kad gerb.Premjeras ateis ir išgelbės - atleiskite, nebrandumas.

drovitas rašė...

Atleiskite už sutrukdymą ir už nebrandumą. Jūs arba nesuprantate, arba ginate tuos, kurie gautas paskolas investicijoms panaudoja ne pagal paskirtį ir piktybiškai neapmoka jiems suteiktų paslaugų. Tuo būdu apvogdami tiek paslaugų (darbų) tiekėjus ir Valstybės biudžetą.Juk negavę apmokėjimo mes jau niekada nesumokėsime dabar jau apie 150 tūkst. Lt. mokesčių, kurie taip ir pasiliks "aniems"... Esu įsitikinęs, kad tokiu būdu milžiniškos sumos nepatenka į biudžetą. Tiek to, manau ir taip viskas visiems žinoma, tik gal lengviau apkaltinti nebrandumu, ar neveikimu, kai be pinigų negali net į teismą kreiptis...
Iš gerb. Premjero nieko ir nesitikime, Jis sprendžia žymiai didesnes užduotis nei mūsų. Problema tik ta, kad į mus panašių katastrofiškai daugėja ir tai greitu laiku visi pajusime ir apgailestausime, kad laiku nesiimta priemonių. Matyt ir toliau tik stebėsime įmonių kaip musių kritimą. Kažkas džiaugsis, o kažkas liūdės...
Nelabai suprantu kaip galėčiau konkrečiau pateikti situaciją. Juk čia ne ta vieta, kur galėčiau pateikti sutartis, sąskaitas, VMI, Sodros, anstolių raštus ir kitus dokumentus viešam aptarimui.
Ačiū už bendravimą. Gero savaitgalio.

Unknown rašė...

"MG Baltic" prezidentas: rizikuojame grįžti 8 metus atgal

VZ.LT
2009.01.31 12:56

Vyriausybė rizikuoja, kad vartotojai ir verslas grįš į tą pačią stadiją, kurią įveikėme prieš 6-8 metus: neoficiali ekonomika, suaktyvėjusi kontrabanda, valdžiai nepasiekiami pinigų srautai, perspėja "MG Baltic" koncerno prezidentas Darius Mockus.
"Nežinau, ar ši Vyriausybė tai supranta", - interviu "Lietuvos žinioms" kalbėjo verslininkas. Anot jo, liko pora mėnesių, kad įsitikintume, kaip vystosi padėtis.

Ponas Mockus primena, kad jo pavaizduota situacija jau buvo anksčiau dirbant tam pačiam finansų ministrui Algirdui Šemeta.

Koncerno vadovas kritikuoja, kad valdžia "nežiūri į padėtį vartotojo akimis, neatsižvelgia į tikrą gyvenimą, bet sėdi kabinetuose tyrinėdama įvairias lenteles, skaičiuoja, daugina".

"Visa tai dar kartą liudija, kad Statistikos departamento vado kėdė (iki vėl tapdamas ministru p. Šemeta vadovavo departamentui, - VZ.LT) ir žaidimas skaičiukais neleidžia susidaryti teisingo gyvenimo vaizdo", - konstatuoja p. Mockus.

Tuo pačiu jis pabrėžia, kad "ekonomiką ištiko dalinis paralyžius, ir pasakymas, kad pirmi pinigai bus po pusės metų, tolygus siunčiamam signalui, kad per metus iš esmės nieko neįvyks".

"Raginimas palaukti pusę metų verčia klausti: o kas vyks, kai bus nesurenkamas biudžetas? Teks kreiptis į Tarptautinį valiutos fondą ir prisipažinti, kad nemokame suvaldyti padėties?", - klausia verslininkas.

Anot jo, kone visas Lietuvos finansų sektorius yra užsienio bankuose, o "kreditavimo politika sprendžiama, ko gero, Skandinavijoje".

"Tai štai, kur mūsų finansų ministras ir premjeras galėtų pasireikšti įtikinėdami, kad Lietuva nėra Dievo užmirštas kraštas", - siūlo p. Mockus.

Vakar paskelbta, kad vasarį premjeras Andrius Kubilius tikisi apie skolinimą Lietuvoje pasikalbėti ir su didžiuosius Lietuvos bankus valdančios Švedijos premjeru.

"Kaip verslininkas, iš valdžios nesitikiu nieko gero. Tikiuosi, kad bus mažai blogo - kišimosi, kuris vyksta dėl nesusivokimo, nesusigaudymo", - interviu dienraščiui dėsto p. Mockus.

VZ.LT

Simas K. rašė...

Paskutines naujienos apie krize: vienas pazistamas verslininkas dare nemaza valstybini uzsakyma. Padare. Bet apmokejimo negavo... Skola nemaza, del to jis negali atsiskaityti su darbuotojais, o SODRA ir VMI(kadangi ir jai nemokama) net padave anstoliams del skolos isieskojimo, paskirtos baudos del nemokejimo... Arestuotos saskaitos, del ko neimanoma vykdyti jokios veiklos. Klausimas premjerui: kas sureguliuos tas skolas?? Juk SODRAI bei VMI teks sumoketi net su palukanom, o valstybe, deja, tu palukanu nepadengs. Kurlink einame? Ar istikro jus ivedate taupymo programa ar tik ja imituojate??

drovitas rašė...

Skaičiai:
1. Įmonė, neapmokėjusi už jai atliktus darbus 300 tūkst. litų, susigrąžina iš biudžeto 45 tūkst. litų PVM pagal jai pateiktas sąskaitas faktūras, nors niekam nieko ir nemokėjo. Sumoje turi 345 tūkst. litų.
2. Įmonė, negavusi 300 tūkst. litų už atliktus darbus, privalo sumokėti 45 tūkst. litų PVM, nors nėra gavusi nei vieno lito.
Kas iš to uždirba? Akivaizdu, nemokanti pirmoji įmonė, o visos įmanomos valstybinių institucijų sankcijos taikomos antrajai įmonei,. Pirmoji matomai skatinama ir toliau pelnytis sąžiningai dirbančiųjų ir mokesčių mokėtojų sąskaita. Tuo labiau, kad už tokias nesumokėtas sumas galima ir kelis metus ištempti bylinėjimąsi su savo kreditoriais.

Unknown rašė...

Klaidos, klaidos...

Ši Vyriausybė, kiap reta per trumpą laiką privėlė klaidų, klaidelių... Bet bala jų nematė - kai ką dar ištaisys, kai kas jau nurašyta...

Bet nereikėtų datyti naujų... Kad smulkų verslą visos Lietuvos valdžios smaugia - faktas. Indivuidualių įmonių mokesčiai apie 10 % didesni negu UAB'ų. Ir dar reikėtų nepamiršti, kad IĮ savininkas atsako visu savo turtu, o UAB'o akcininkas - neatsako niekuo.... tik „akcijėlėmis“...

O klaida laikyčiau Kubiliaus nuolaidą turgaus prekiautojams... Visgi tvarka turguje turi būti. Viena yra, kai turguje ku nors kamputyje pamatai močiutę, pardavinėjančią saujelę krapų ar kelis kiaušinius iš savo vargano ūkelio. Jai tikrai būtų absurdas - kasos aparatai. Bet visiems importinių prekių perpardavinėtojams privalomi turėtų būti kasos aparatai. Ir papildomas PVM'as valstybei atsirastų... Manau, kad nemažas... Nereiktų visais kitais mokesčiais smaugti...
Dabar gi turguje prekiaujami vaisiai, kiniškos ir turkiškos prekės - importuojamos nurodant simbolinę kainą, o pardavinėjamos - jau už normalią kainą. Štai čia ir turėtų būti uždedama Valstybės „letena“. Importuotai prekei uždedamas antkainis (logiška), tad ir pridėtinės vertės mokesttis Valstybei nuo jo priklauso!

Manau, kad sprendimas turėtų būti paprastas - be kasos parartatų leisti prekiauti tik ūkininkams, patiems pardavinėjantiems savo užaugintą produkciją, bei namūdininkams, parduodantiems savo pagamintus daiktus (pavyzdžiui, išsiėmiau patentą mezgimui, tad ir savo numegztą megztinį turėčiau turėti teisę parduoti be papildomo mokesčio - ne tiek daug primegsiu, pilnai Valstybė iš manęs atsiims per patento (individualios veiklos leidimo) mokestį...
Taip, kad dar yra kur tvarkytis. Nusileisti reikia ten, kur tikrai suklysta. Pavyzdžiui, individualios įmonės pelno apmokestinimas Sodros mokesčiu - kvailystė ir diskriminacija lyginant su UAB'ais. UAB pelno mokestis neapmokestintas Sodros mokesčiu. O juk UAB, kurios akcijų visas 100% priklauso vienam, tai ta pati individuali įmonė...

Mauras rašė...

"Seime svarstomų įstatymo pakeitimų idėja, maksimalius metinius atskaitymus nuo šiuo metu esančio 1 proc. mažinti iki 0,8 proc., konservatyvaus investavimo fondams – nuo 1 proc. iki 0,5 proc., o galimus maksimalius įmokėtų pensijų įmokų atskaitymus visai uždrausti (šiuo metu maksimalus atskaitymas 10 proc)".

Jau sulaukėme LLRI komentaro kurio potekstė - "mūsiškius muša!" (taip, nepamirškime, kad 2003 m. pensijų reforma - LLRI produktas), o gąsdina mus laisvosios rinkos šaukliai tuo, kad pensijų fondai tuoj bankrutuos. Suprask, su visom jūsų pensijom... Leiskite paklausti, o kodėl turėtų? Gal per 4 rinkų kilimo metus neturi prikaupę pelno, nes vis dirbo už dyka?

Paskaičiuokim:
net po visų kritimų, apkarpiusių būsimųjų pensininkų lūkesčius, PF valdomi aktyvai 2,22 mlrd.Lt., vien per 2008 m. iš Sodros ir biudžeto turėjo būti pervesta apie 1 mlrd.Lt.

Dabar paskaičiuokim PF pajamas: 1% nuo turto (tokį visi valdytojai dabar ir taiko)/metus 2009 m. sudarys mažiausiai 22 mln. Lt.(bus pervesta papildomai įmokų, kiek mažiau pinigų PF valdytojai neišvengiamai "sudegins"), o 3% nuo 1 mlrd. Lt. įmokų per 2008 gauta dar 30 mln. Lt.(!!!) KOKIUS REIKIA TURĖTI KAŠTUS toms 9 PF įmonėms, kad su tokiom pajamom bankrutuoti?

Tačiau mažinant mokesčius, kas visiškai logiška, lieka pamirštas vienas svarbus klausimas: II pakopos pensijų sistema dabar tebelieka orientuota ne į kaupimą, o į spekuliavimą . Siūlyčiau apriboti galimybes fondams investuoti į spekuliacinius instrumentus, kurie patiria didžiulius svyravimus ir neleidžia sukaupti senatvei. Pamirškime 'mainstream' ekonomistų pasakas apie rinkų efektyvumą.
Ypač dabar, kai rinkos neišvengiamai krenta, valdytojai išskyrus vieną (MP Pension Funds Baltic) nesugeba išvengti nuostolių savo klientams, tą padaryti reikia kuo skubiau. Kai investuoti PF galės tik į obligacijas, mokesčiai galės būti dar mažesni, ir II pakopos pensijų sistema taps kaupimo senatvei priemone.

Kaip bebūtų, solidarizuokitės su būsimaisiais pensininkais, kurių aktyvus dauguma jūsų stipriai 'nuvaldėte' žemyn, ponai nerūpestingieji valdytojai. Tiesiog atėjo laikas susiveržti diržus, ir LLRI propaganda čia nepadės. Kaip sakoma - o kam šiais laikais lengva?

Unknown rašė...

gavau pasiulyma is vokietijos isvaziuoti padirbeti statyboje mazesnem kainom uz vokiecius tik viena problema reikia tureti patenta ar uzsiregistruoti pagal individualia veikla,nes darbdavys uzdirbtus pinigus neatskaites mokesciu mums sumoka,o mes mokescius susimokam Lietuvoje.Su patentu Lietuvos istatymai neleidzia dirbti sveciose salyse [lenkijos statybininkai tokiu apribojimu neturi].Todel tureciau uzsiregistruoti pagal individualia veikla ir vaziuoti darbuotis.Viena problema lietuviski mokesciai,paskaiciuokim;uzdirbu vokietijoj 10000lt i men mokesciams turiu atiduoti;15 proc.pajamu mok.9proc.sveikatos.28,5proc.sodrai.Viso 52,5proc.man lieka 4750 litu .Uz tuos pinigelius turiu pirktis statybinius irankius ,kurie man privalus tureti,dar apytikriai 1000lt men buto nuoma 800lt maistas 500lt dar iobjekta nuvaziuot uz 100km .Autobusu nenuvaziuosi nes instrumentu pilna automobilio bagazine,todel reikalingas automobilis,jam benzinas,o per men.1500lt susidaro.Man lieka 900lt.Uz tokius pinigus as negaliu ismaitinti likusia lietuvoje savo seima,zmona bedarbe 3nepilnamecius vaikus ir dukra pilnamete kuri mokinasi kitame mieste, pasalpu negausime nes anksciau dirbdavau pagal patenta nera fiksuotos pajamos,atseit gerai uzdirbu.Nors stauk vilku,nebezinau ka daryti,lietuvoje darbo nebus.Isvaziuociau dirbti svetur lietuviski mokesciai uzpjaus.Reiks turbut pasiemus savo seima vaziuot i svecia sali laimes ieskot.Sveciose salyse nors mokesciai ne nuo bendru pinigu skaiciuojami,daugelis nuo pelno.Gaila man saves,savo seimos visu lietuviu,bet manau kad mums smulkiems visiems kilpas uzners

Unknown rašė...

Nezinau kas cia gali patriotu islikti, kai vaikai valgyt nori, o saskaitos smaugia. Zodziu pasidalinsiu info kur buvom mes. Vaziavom i Bialystok'a. Gavosi pirmyn atgal apie 600 km. Is Vilniaus, bet vaziavom su pasivazinejimais. Augustove neapsimokejo pirkti, nes kainos nuo musiskiu pora litu skyresi. Bet Bialystoke buvo masinis pirkimas. Apsipirkom ne turguj kokiam, o supermarkete Auchan (kaip musu didieji prekybos centrai - kazkas Akropolio tipotik 1 auksto). Kainos tikrai nerealios. Tu paciu ryziu 5 kg nusipirkom uz 18 lt (2 kg gavom dovanu pgl LT kainas). Apskritai mesos 2 kartus pigiau. Palikom apie 500 lt. Saldytuvas, spinteles pilnos kruopu, makaronu, mesos zalios ir rukytos, vistu, aliejaus ir kt. Vistos apie 2 kg kainavo 8-10 lt. Sonine ne kuo nuo musiskes nesiskiria, o daug pigesne. kiausiniu nupirkom (isivaizduojat - tryniai naturaliai geltoni!) -apie 3 lt 10 vnt. Aliejaus 3 litrai siek tiek virs 9 lt.
Sio prekybcentrio svetaine yra: auchan.pl
Ten iskarto ant pirmos sankryzos i miesta pasukti i desine ir pamatysit uz kokiu 4 km. Salia leroy merlyn - kaip musu senukai. kainos is vis patyliu. Laminato kaina nuo 12 lt uz kv. m. Ne kalbesiu apie kitas kainas. Pacia infarktas istiko, nes neseniai remonta darem. Durys pas mus 100 lt, pas juos 38.50 zl!!!
Ir berods salia dar yra automobiliu detaliu parduotuve, bet ten nebuvom.
LT uz tai tiksliai paliktume apie 1000 lt. Draugai buitines chemijos pirko: ziauriai kainos skyresi (kai kur net 3 kartus pigiau). Sau pirksim tik po kokiu 6 sav. Nors vaikai sotus bus. O ir dar svarbu - pasirinkimas 5 gubai didesnis, nei pas mus.
Atsiskaitinejom su paprasta Visa kortele. tai bent jau tuo metu gavosi geriausiai.
Pastebejimas - visi supermarketai pas juos uz miesto, miestuose klesti smulkus verslas!!!
Taigis - si savaitgaly vaziuosim, kad pzystamiems parodyti. O ateityje vyras nori busika is darbo imti ir su bendradarbiais bei visu giminem ir draugais susimete, vaziuoti pirkti ir tikrai pigiau bus. Ne viena toki busa matem prie tos parduotuves. taigis vaziuokit ir taupykit, kad tik isgyventi si nuosmuki.

cosmetictopshop rašė...

Oj gerb Kubiliau,
Cia kur ir per kuria vieta jusu veiksmais daroma tai ka deklaruojate?
... " Stipri valstybė. Veržli ekonomika. Solidari visuomenė. Orus žmogus."
Ar paciam nuo to nejuokinga? Cia kaip versla skatinate, uzdedami virs 48 proc. mokesciu? Po velniu reketas net taip nesielgia, kaip jus cia sukurete visas salygas islikti orima, verzliam ....:)

cosmetictopshop rašė...

jokio judesio, jokio dialogo... kam tas blogas? kazkam reikai is biudzeto keliu tukstanciu pervesti?

Unknown rašė...

http://www.lrytas.lt/videonews/?div=v_1103&id=12463861701244985441 grazu ziureti, Kubiliau, ka isdarineja tavo parsai prie lovio.

Mauras rašė...

apie smulkųjį verslą - "Dainius Kreivys, ūkio ministras ir vienas iš verslo skatinimo plano autorių, pripažįsta, kad dabar reikės naujų būdų stimuliuoti ekonomikai, o tai greičiausiai galėtų tapti privataus ir viešojo sektoriaus partnerystė."

Koalicija interesų kryptis aiški. PPP (privataus ir viešojo sektoriaus partnerystė) garantuotai taps proga kelioms stambioms verslo grupuotėms praryti dar porą gerų kąsnių valstybės turto. Pasižiūrėjus į visas "partnerystes" - nuo Rubicon (Ozo teritorija) iki VP10 (Leo LT), absoliučiai visos buvo organizuotos pasipelnyti sprendimus priimantiems ir prie jų prisiklijavusiems gudručiams.

O kur dar gegužę žadėtas smulkaus verslo, sukuriančio 3/4 Lietuvos BVP, skatinimas, kodėl
"bankų gelbėjimo" įstatymui, o ne jam teikiama pirmenybė? Gal bankai ir oligarchai aprūpins visus darbo vietomis?

Kodėl mažesniais mokesčiais dabar ( MOKESČIŲ MOKĖJIMO TERMINŲ ATIDĖJIMO įstatymo projekto XIP-650 idėja - mokesčių atidėjimas "šeimos įmonėms") neduoti žmonėms patiems susikurti darbo vietą? Tegu jis netobulas ir diskriminacinis (kaip teisingai pastebėjo Seimo EK ir LLRI, neturėtų būti išskirtos tik po 2009.07.01 įsteigtos ir tik vienos šeimos valdomos įmonės), bet BFK atsisako jį taisyti (išplėsti įstatymo nuostatų galiojimą visoms įmonėms nepriklausomai nuo datos ir akcininkų metrikacijos) ir jis nustumtas į rudens sesiją, nepaisant kad BFK vėl jį pateikė liepos 01d. Kol Seimas pritars, kol praeis svarstymai - garantuotai turėsim Kalėdas. Jei išvis priims.

Kas trukdė priimti įstatymą pavasario sesijoje? Tik noro trūkumas, o didelio noro nėra, nes interesai aiškiai ne ten. Per vasarą jau būtų atsiradę naujų įmonių ir idėjų, dabar atsiras tik naujų bedarbių.

Manau tik krentantys reitingai vėl privers koalicijos partnerius, pirmiausia konservatorius, pasukti galvą ne tik dėl stambaus kapitalo.

kestas rašė...

Kalbėdamas šiandien apie smulkųjį verslą gerbiamas A.Kubilius turi pasakyti atvirai ir be užuolankų ar Lietuvai reikalingi laisvi piliečiai ,garbingai sakantys tiesą į akis ir ar juos kas nors išklausys ? Nuolatinės deklaracijos ,apie ketinimus padėti smulkiajam versliui tai tik žodžių žaismas pasibaigiantis vis didėjančiais mokesčiais. Klausimas labai paprastas ,ar Lietuvai reikalingi laisvi žmonės kuriems pinigai suteikia laisvės pojūtį reikštis ,išsakyti savo nuomonę ,ir nebijoti susidorojimo jai kartais palies kažkam nepriimtiną temą ? Atsakymas taip pat nesudėtingas ,jai Lietuvai tokių žmonių reikia -tai verslo administravimo mechanizmą paprastinkime ,nepergyvendami kad verslas vieną kitą litą turi daugiau ,jai tų laisvųjų nereikia -tai nedarykime nieko ,nebent papiginkime verslo liudijimus ir turėsime klestinčią garažinę Lietuvą,su savo vieno žmogaus dirbtuvėlėmis ,sluoksnį žmogelių neturinčių vilčių tapti stambiais gamybininkais -verslininkais nes juk jų jau pakanka ,ir šneka jie tai ką nori kažkas ,ir deklaruotinai laisvei tai nekenkia ,o modernias technologijas jie vistiek įsisavins .P.S Laisvė čia gali ir nenukentėti.

Unknown rašė...

Zinot Ponas Kubiliaus Siulyciau Elementarius Dalykus is Kuriu Galima butu Galim Ekonomika Atgaivinti .
1.Leisti zmonems statyti namu zemes ukio paskirtyje iki 150 KV metru skaitom nuo 10 aru ,Kadangi jeigu Turi Ukininko Pazymejima Gali statyti Ukininko Sodyba , o Koks skirtumas jeigu Neturi Tik padaryti Ribojima iki 150 KV metru statybos gerai atsigauti.
2.Zinot kaip CCCP laikai "CUXOU 3AKOH" vos ne bet kas is to ? nuo 22 val aprduoti negali iki 8 ryto , o del to kiek zmoniu neteko darbo kiek zmoniu algos sumazejo ? galima po kol krize , leisti 1 metus pardavineti alkoholi visa para atsizvelgiant ar pagerejo ekonomika ar ne jeigu ne dar 1 metus pratesiam .Pinigai i Akciza ir PVM.
3.Kokio Velnio Lietuvoje Draudziam Alaus reklama ? Vokieciai ir Prancuzai reklamuoja alu ir Martini :D o pas mus babuinu krashtas sumaste Matulas " Speju Valanciaus draugijos Narys " Jokios Logikos Pinigai is Oro dabar butu is triju elementariu mano Pasiulymu kur nereikia nieko investuoti o Tik teisine baze greit 1 men begyje sutvarkyti ir ka Pinigai nedasidetu ? Bedarbiu Shiek tiek Sumazetu ir t.t.

stachas rašė...

Sveiki.
Palaikiau Jūsų idėjas, kad reikia dirbti pagal individualios veiklos pažymas, deklaruojant pajamas ir sumokant visus mokesčius. Tačiau priimtais įstatymais tikrai nusivyliau. Gaila, kad Jūs fizikas o ne matematikas, tad gal nesuprasit ką reiškia Jūsų priimti įstatymai. Bandysiu paaiškinti matematinėmis formulėm:
Esu pensininkas, statybinių konstrukcijų projektuotojas, darbo stažas - 50 m.Dėl savo patirties esu daug kam reikalingas. Ir turiu eilę pasiūlymų dirbti už 2100 - 3000 lt atlyginimą darbe. Pakol kas dirbau su individualios veiklos pažyma. Tad pabandykim paskaičiuoti koks galimas uždarbis.
Priimant atlyginimą 2100 lt/mėn:
Pajamų mokestis --- 315
Privalomas sveikatos draudimas -9% t.y. ................ 189 lt
Valstybinis sveikatos draudimas - 28,5:2 ..............299,3 lt
Atskaitoma mano uždirbtos pensijos dalis - 70% (nuo sumos 1500 lt) ~ 900 lt(įvertinant darbo stažą). tad liekasi, kad dirbdamas su 2100 atlyginimu, aš per mėnesį uždirbu tik 397 lt. Tad gal man geriau dirbti dalim etato ~ 200 lt/mėn, o kitą suma gauti ,,vokelyje"?
Atrodo, kad šiuos skaičiavimus verta perduoti žiniasklaidai arba geram rašytojui - būtų geras temos (knygos) pavadinimas ,,Durnių laivas - 2". Negi tuo keliu einame?

stachas rašė...

Ponas Premjere.
Prašom paaiškinti: esu pensininkas, man jau 72 metai. Kadangi buvau projektuotojas, dar po truputi uždarbiauju dirbdamas su individualios veiklos pažyma, porai mėnesių buvau paėmęs verslo liudymą. Prašom paaiškinti kodėl aš triskartus turiu mokėti PSD mokesčius: 1). esu kaip pensininkas jau apdraustasis;
2). Dirbdamas su individualios veiklos pažyma irgi priverstas mokėti PSD įmokas 9% nuo gautų pajamų (nesuprantu, kodėl man reikalingas dar ir privalomas sveikatos draudimas, gal pakanka vien VSD);
3). kadangi norėjau būti sažiningas - porai mėnesių paėmus verslo liudima - vėl reikia mokėti po 72 lt/mėn privaloma sveikatos draudimą. Tad aš per praėjusius metus, būdamas apdraustas, dar turėjau mokėti už visus metus PSD (pagal individualios veiklos pažymą) ir dar už du mėnesius - dėl verslo liudymo. Ir visa tai už tuos pačius metus.
Negaliu suprasti kas rengdamas įstatymus nesugeba atlikti pačių paprasčiausių aritmetinių veiksmų. O Jūs dar turbūt stebitės, kodėl visi nepatenkinti Vyriausybe.