2008-03-03

Prezidento rinkimai: Pietų Korėjos pavyzdys

Praeitos savaitės Newsweek žurnale aptikau įdomų straipsnelį apie nesenai vykusius Prezidento rinkimus Pietų Korėjoje ir naująjį Prezidentą Lee Myung-bak. Straipsnis pavadintas "Pietų Korėjos Sarkozy". Įdomi pasirodė pagrindinė programinė nuostata, su kuria buvęs "Hyunday" CEO ir buvęs Seulo meras laimėjo rinkimus, - ją atspindi programos pavadinimas "Globali Korėja".

Kaip rašoma straipsnyje: "Po dešimties metų kairuoliško valdymo, kuris pasižymėjo į dangų šovusiomis socialinėmis išlaidomis, silpnu ekonomikos augimu ir įtemptais santykiais su JAV, Lee galvoja kad jis žino sprendimą: globoti užsienio investicijas, susigrąžinti senus draugus ir visus išmokyti anglų kalbos - planas, kurį jis vadina "Globali Korėja", - o šalia to dramatiškas mokesčių, išlaidų ir biurokratizmo mažinimas".

Kelios plano įgyvendinimo detalės: Lee save apsupo patarėjais, baigusiais mokslus Vakaruose, ir verslo lyderiais, klajojančiais po pasaulį. Britų bankininką paskyrė ko-pirmininkauti komisijai, kuri turi rūpintis šalies konkurencingumu. Šalia to prezidentas siekia įgyvendinti revoliucinį anglų kalbos mokymo planą, pagal kurį bus nusamdyta tūkstančiai anglų kalbos mokytojų, nes plano tikslas - pasiekti, kad vidutinis korėjietis laisvai kalbėtų angliškai.

Įdomu, - ar lietuviai nubalsuotų už "Globalios Lietuvos" planą?...

3 komentarai:

Simas K. rašė...

Lyginti P. Koreja ir Lietuva yra didelis marazmas. Manote nera zmoniu zinanciu kas ir kaip ten vyksta?? Klystate. Lietuva, palyginus su P. Koreja, yra gudus ir tamsus krastas... Be to ju verslo strukturose itin daug issilavinusiu zmoniu, kurie issilavinima gavo JAV, D. Britanijoje. Ir as nekalbu apie bankus. Taip yra vidutinese, net mazose firmose. Zinoma, anglu kalba jiems nemaza problema. Bet ko noreti is 40 mln. tautos, kuri yra viena is regiono ekonominiu lyderiu?? Viduje salies jiems anglu kalba nereikalinga, tai tiesiog populistiniai naujo prezidento sukiai. Bet velgi skirtumas tarp Lietuvos yra toks, kad ten galima uzsiimti populizmus, nes tai itin turtinga salis ir ismesti kelete milijonu i bala jie gali... Vien del populizmo... To neimanoma pasakyti apie Lietuva. Bet Lietuvos net negalima palyginti su P. Koreja vien del to, kad Korejoje itin isvystyta gamyba, ko pas mus nebus dar maziausiai 30 metu... O gal nebus isvis...

mk rašė...

Taip, Pietų Korėja – pakankamai uždara itin gerai apie save manančių žmonių šalis. Jai globalizuotis gal ir iš tiesų reikėtų. Tuo tarpu Lietuvoje užvakarykštė ne itin gausi skustagalvių eisena Vilniaus centre ir ypač jos atvaizdavimas, atsiliepimų gausa verčia abejoti globalizacijos idėjų populiarumu.

Simas K. rašė...

mk
Koreja jau seniai globalizuota salis. Ji ne viena ypatingo dydzio kompanija ir, jau minejau, kad kiekvienas zino kas yra LG, Samsung (ten net automobiliai Samsung vazineja...), Hyunday ir kiti garsus pavadinimai. Negi manote, kad tai ne del globalizacijos??? Be to jie turi savu problemu, kuriu naujasisi prezidentas nesiruosia spresti. Kokiu? Na pas juos irgi issivystes nacionalizmas. Jie turi ypatingai daug bedu su siaures korejieciais ir su kinieciais. Kinieciai ir siares koriejieciai ten yra isstumiami, ignoruojami ir panasiai. Jie ten praktiskai neturi jokiu teisiu ir labai del to kovoja... Itariu, kad net p. Kubilius nelabai zino apie tai...