2008-03-10

Nauja Seimo sesija

Prasideda pavasarinė Seimo sesija. Ta proga keletas pastabų dėl pagrindinių darbų. Nors kokių nors iliuzijų dėl dabartinės valdančios daugumos nebėra, nors visiškai akivaizdu kaip toli skiriasi jos žodžiai ir darbai, bet keletą svarbių darbų bendromis pastangomis dar reikėtų pasistengti atlikti. Taigi keletas pastabų apie tai, kokie mūsų manymu bus svarbiausieji darbai naujos sesijos metu:

a) mokyklos ir mokytojai. TS frakcija įregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūlo perskirstyti valstybės biudžeto išlaidas taip, kad mokytojų problemos būtų nedelsiant išspręstos. Mes siūlome konkretų sprendimą.
b) Energetika – 2010 metų problema yra svarbiausias artimiausio pusmečio prioritetas. Vyriausybės neveiklumas šioje srityje, veiklos imitacija per tariamai vykdytas slaptas derybas su Europos Komisija kėlė ir kelia ypatingai didelį nerimą, ir mūsų atsakas į tai – interpeliacija Ministrui Pirmininkui. Turi būti aišku, kas prisiima atsakomybę už tokio neveiklumo pasekmes, kurios 2010 metais gali būti labai liūdnos. Vyriausybės neveiklumo pasekmė yra ir įvairios referendumų iniciatyvos. Visuomenės valia yra svarbu, bet neapgalvotos iniciatyvos gali turėti ir skaudžių neigiamų pasekmių. Kur gali nuvesti partijų konkurencija dėl “privalomų referendumų” iniciatyvos, kurios dėl mažo rinkėjų aktyvumo iš anksto yra beveik pasmerktos žlugti? Penktadienį mes išplatinome savo pareiškimą dėl tokių iniciatyvų.

Mes siūlome Peticijos iniciatyvą, kuri tikrai gali būti svarus veiksmas, siekiant priversti Europos Sąjungą vykdyti savo įsipareigojimus. Energetika ši pusmetį bus svarbiausia tema, nes esminiai sprendimai dėl 2010 metų situacijos turi būti pasiekti ir pradėti įgyvendinti per šį pusmetį. Po to bus vėlu. Todėl mums visiškai netinka Vyriausybės pastangos esminius sprendimus nukelti po Seimo rinkimus, taip nusikratant esminės atsakomybės.

c) Rinkimų skaidrumas – sprendimai ar imitacija. Yra tik vienas kelias – susitarti dėl esminių pataisų ir jas nedelsiant priimti. Mes tokį paketą baigiame parengti. Yra pavojaus, kad diskutuojant dėl viso naujo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo bus paprasčiausiai pavėluota ir šiuose rinkimuose jokių esminių permainų nebus įgyvendinta. Kovo mėnuo – švaros rinkimuose mėnuo.

d) Dviguba pilietybė – valdančioji dauguma turi atsakyti, kodėl dabartinei valdžiai nereikia dabartinių išeivių; Mes pateiksime alternatyvų projektą, jeigu darbo grupė neištaisys savo esminės klaidos;

e) Aukštojo mokslo reforma – dar viena valdančios koalicijos paskelbta reformų, darbų ir veiklos imitacija. Mūsų įsitikinimu pateiktas įstatymo projektas yra ne partijų susitarimo dėl reformos realizavimas, o socialdemokratų stagnacinio požiūrio realizavimas. Mes pateiksime alternatyvą. Klausimas valdančiajai koalicijai - ar bus rimtai svarstoma alternatyva?

f) ES Konstitucinės sutarties ratifikavimas – europinis solidarumas ir energetinis solidarumas. Sutartis yra naujas žingsnis, įtvirtinant europinį institucinį solidarumą, lygiai taip pat sutartyje yra naujos nuostatos, pasiektos Lietuvos ir Lenkijos pastangomis ir įtvirtinančios europinį energetinį solidarumą. Lietuvos apsisprendimas – ar tikėtis, kad bus galima patikrinti kaip veiks sutartyje numatytas energetinis solidarumas po to, kai bus patvirtinta Konstitucinė sutartis, ar energetinio solidarumo garantijų dėl situacijos po 2010 metų reikalauti dar iki Lietuva apsispręs dėl Konstitucinės sutarties ratifikavimo.

Išbandymai, kurie laukia valdančiosios daugumos koalicijos:
a) ar pritarti socialdemokratų iniciatyvai ir sukurti parlamentinę komisiją kitaminčių persekiojimui;
b) ar interpeliacijos metu ir toliau remti Premjerą, net jeigu ir darosi akivaizdu, kad toks valdymas atneša tik vis didesnes problemas.;
c) ar išmesti iš Seimo valdybos didžiausios opozicinės frakcijos atstovą (tai yra mane);

O visa kita kaip visada - nei aiškios krypties, nei ambicingos perspektyvos. Mes niekaip negalime atsisveikinti su postkomunistine era, britų konservatorių lyderis D.Cameronas kalba apie "postbiurokratinę" erą. Toks "nedidelis" skirtumas...

1 komentaras:

žemaitis rašė...

Slaptos derybos - tai Kirkilo "arkliukas". Slaptos todėl, kad niekas nesužinotų, kad jose apie nieką nebuvo deramasi arba iš vis jų nebuvo.