2008-03-14

Keturios dienos Briuselyje

Vakar atvykau į Briuselį. Prabūsiu iki sekmadienio. Vakar, kaip visada prieš ES vadovų Tarybą vyko Europos Liaudies partijos (EPP) Tarybos posėdis. Šiandien prasideda garsusis Maršalo fondo renginys (arba kitaip vadinamas Ron Asmus konferencija), kuris tęsis iki sekmadienio. Renkasi žymiausi Vakarų pasaulio politikos strategai ir lyderiai. Temos: nuo pasaulio ekonominių krizių perspektyvos iki Rusijos, Ukrainos, Kaukazo. Iš ryto jau sutikau Bruce Jackson.

EPP Taryboje nieko ypatingai naujo. Nors ir daug kalba apie energetiką ir klimato kaitą, bet bendras kontekstas efektyvioms kalboms apie Ignaliną dar visai neparuoštas, - nelabai nori klausytis ir girdėti. Vyriausybė savo darbo nėra padariusi ir tas labai aiškiai jaučiasi. Tačiau bendras diskusijų tonas dėl klimato kaitos yra tinkamas. Suomijos atstovas garsiai piktinosi, kodėl ES neįvykdo savo praeitais metais duoto pažado palaiminti atominę energetiką Europoje.

Šiandien visą rytą, prieš konferencijos pradžią, turėjau laisvą - tai su E.Zingeriu pavaikštinėjome po pavasarėjantį Briuselį. Kaip visada užsukome pas "Leoną", užvalgėme "mulių", kol aš rašau šį dienoraščio tekstą, Emanuelis skaniai snaudžia, net pavydas ima...

2 komentarai:

same685 rašė...

Labas vakaras.

Ar ši lrytas.lt citata tiksli?
"Pasiteiravus, kodėl jų partija nepateikė jokio oficialaus pareiškimo, A.Kubilius atsakė: „Mūsų pozicija ir taip turėtų būti visiems aiški ir be pareiškimo“." Čia apie "Lietuva-lietuviams" paradą, su "Juden raus" ir visa kita.
Bijau, kad ta pozicija nėra aiški, o lrytas.lt citata skamba siaubingai nejautriai ir arogantiškai. Lyg visi, kuriems įdomi jūsų pozicija, privalėtų patys dėti pastangas ja domėtis.
Rusų tautybės LT pilietis tampa tokio parado liudininku, vėliau perskaito, kad Tėvynės sąjungos pozicija jam ir taip turėtų būti aiški. Tada nukeliauja iki jūsų blogo, ir ką randa? Keturias dienas Briuselyje, "EPP nieko ypatingai naujo", ir moliuskų užkandį. Kokia graži atotrūkio iliustracija.
Beje, praleidau 10 minučių tsajunga.lt tinklalapyje, ir neradau tos jūsų ir-taip-aiškios pozicijos. Ieškojau skyriuje "Stipri visuomenė".
Ir manau, kad 10 minučių yra gerokai daugiau nei tenai praleis laiko dauguma rusakalbių Lietuvos piliečių. Nusipirkti bilietui iki Dublino reikia gerokai mažiau laiko. Tenai ne tik kad neaiškinama rinkėjams, kad jiems kažkas ir taip turėtų būti aišku, bet ir lietuviški kelio ženklai statomi.

Vytautas rašė...

Idomiausia kai tam paciam tsajunga puslapy isijungi irasytus interviu su tsajungos atstovais seime, paklausai ir kyla klausimas, ar jie sveikai suvokia realybe, ar dedasi nesveikai suvokiantys ir akivaizdziai meluoja, nes viskuo kaltina komunistus, nors patys tokie yra, juos remia. o gal tai lengviausia taktika naudojama interviu ar debatuose- tiesiog del visu problemu kaltinti komunistus, tada ir ruostis debetams ar laidai per tv ar radija nereikia, tiesiog ta pati vis pakartoji.