2007-12-13

Briuselis: energetika, EPP, finansai

Dvi dienas praleisiu Briuselyje. Vyks iškilmingas EPP Tarybos posėdis, skirtas Lisabonos (Reformų) sutarties pasirašymui. Ta proga pasinaudodamas susitikau su komisaru A.Priebalgsu, atsakingu už energetiką. Įdomiai, naudingai ir vertingai pasikalbėjome. Pranešiau žinią,kurią vakar patvirtino Seimo Europos reikalų komitetas, kad Lietuva remia Europos Komisijos parengtą Trečiąjį energetikos direktyvų paketą. A.Priebalgs neslėpė savo pasitenkinimo šia žinia. Aptarėme ir situaciją, kuri gali susiklostyti Baltijos regiono energetikoje po 2009 metų. Optimizmo pokalbis nesuteikė, bet sužinojau, kad Rusijai jau šiandien trūksta elektros energijos, todėl Rusija sumažino savo tradicinius elektros energijos tiekimus į Suomiją. Taigi tikėtis galimybių pirkti trūkstamą elektrą po 2009 m. iš Rusijos - nelabai yra.

Trumpai pasikalbėjau su EPP pirmininku W.Martens. Sveikino Lietuvoje planuojamą dviejų EPP partijų - Tėvynės Sąjungos ir Lietuvos krikščionių demokratų apsijungimą.

Rytoj pietausiu su D.Grybauskaite. Struktūrinių fondų įsisavinimas, ir ne tik gamtosaugoje, - lieka dideliu galvos skausmu.

4 komentarai:

Darius Damalakas rašė...

Ne apie straipsnį, o apie jūsų foto:

Turbūt esate labai protingas, kad tarp tiek knygų nusifotografavote :D :D

Darius Damalakas rašė...

O šiaip iš tiesų buvau labai nustebintas radęs jus internete.

Šaunu ir sveikintina.

"Iš pirmų lūpų" yra geriausia, ką technologijos mums dabar gali duoti (nekalbu apie "iš pirmo apdirbto reportažo" :) )

Polonizacija rašė...

Sveiki,

skaitau Lenkijos Seimo, Senato ir kt. puslapius. Deja paskutinėmis savaitėmis diskusijos tik apie savos atominės elektrinės statybą.
Beje Lenkijos saugumo komiteto parengtoje 2007 metų Saugumo strategijoje (yra internete) kalbama daugiausia apie “švarias’ technologijas gaminant elektrą iš anglies ir kt. Apie Ignalinos atominės statybą ar elektros tiltą neužsimenama.

Simas K. rašė...

Keletas žodžių apie švarias technologijas. P. Kubilius, kaip tiksliųjų mokslų atstovas, neleis man sumeluoti, kad šiuo metu pati saugiausia, pigiausia, ekologiškiausia energija, deja, išgaunama atominėse elektrinėse. Kai kada nors sugebės (tikėkimės) suvaldyti termobranduolinę reakciją, tai taip išgaunama energija padarys revoliucija energijos srityje. Kažkodėl manau, kad Lenkams mūsų nelabai reikia. Lenkija yra gan didelė valstybė ir, matomai, gali sau leisti statytis savo AE. Pažiūrėsim ko verti mūsų derybininkai - ar liksime prie sulūžusios geldos, ar išeisime iš krizės iškėlę galva??