2007-10-02

Kada lietuviai gaus Nobelio premiją?

Šiandien Kaune prasidėjo Rasos ir šauniosios Bronės Narkevičienės organizuota stambi tarptautinė konferencija, skirta gabių vaikų ugdymo problemoms nagrinėti. Tai, kas prieš kelis metus prasidėjo kaip gabiems vaikams skirtas Rostropovičiaus fondas, išaugo į Nacionalinę Moksleivių Akademiją, o dabar ir į tarptautinę konferenciją. Suvažiavo ekspertai iš Vokietijos, Kanados, net tolimosios Brazilijos.

Trivialu yra pasakyti, kad gabus vaikas yra didelis nacijos turtas. Tokį turtą reikia mokėti tinkamai puoselėti, nepaliekant visko savieigai (kaip didele dalimi iki šiol yra). Akivaizdūs yra du dalykai - pirma, gabiam vaikui reikia specialaus dėmesio (mecenavimo), antra, gabius vaikus atranda talentingi mokytojai. Vis prisimenu Bronės pasakojimą, kad kažkuri Dzūkijos mokykla garsėjo mokiniais chemikais, laiminčiais visas olimpiadas, bet kai chemijos mokytojas persikėlė į Suvalkiją, Dzūkijoje nebeliko gabių chemijai mokinių, o jie atsirado Suvalkijoje.

Taigi keli tinkami mecenatai ir didelio autoriteto mokytojai gali lemti tai, kad Lietuva laimės ne tik krepšinio, bet ir matematikos ar chemijos olimpiadas. Tada būtų galima svajoti ne tik apie krepšinio auksą, bet ir apie Nobelio premijas. Trūksta labai nedaug - tik tinkamo rūpesčio savo turtu.

3 komentarai:

Giuseppe rašė...

Na tai kad matematikos ir chemijos olimpiadas ir taip laimim. O toliau? Juk beveik valdzioje buvote neseniai, kas trukde ka nors nuveikti ta linkme?

žemaitis rašė...

Pinigų mokytojų atlyginimams nereikėyų gailėti.

žemaitis rašė...

p.s. Daugelis talentingų vaikų - tai bendravimo invalidai, nors bedravimo noras didžiulis. Jiems neįdomu su bendraamžiais, vyresniems neįdomu su jais.