2007-09-13

Naujo sezono nauji štrichai: kas juos vienija?

Politinis sezonas prasidėjo reikšmingu politiniu štrichu: Uspaskicho gerbėjai(Darbo partija) ir Borisovo bičiuliai (Pakso liberaldemokratai) pareiškė, kad jie myli Prunskienę, nors, atsieit, nemyli Kirkilo. Prunskienės interpeliacija tuo ir buvo naudinga, kad labai aiškiai apibrėžė: kas su kuo ir vardan ko. Tai kas vasaros metu sklandė kaip gandas, kad Prunskienė, Uspaskichas ir Paksas ima vienyti savo jėgas,- tai per interpeliacija aiškiai atsiskleidė. Projekcija į būsimus Seimo ir Prezidento rinkimus. Kaip sakoma - "ką ir reikėjo įrodyti". Prie to pridėjus ir tą faktą, kad taip pat elgėsi ir A.Paulauskas, "vaizdelis" darosi visai aiškus - tos partijos ir tie veikėjai, už kuriuos vienuose ar kituose pastaruosiuose rinkimuose balsavo "nostalgijos" rinkėjai, kurių didelė dalis yra rusakalbiai, šios partijos vienijasi. Kas iš to išeis pamatysime, bet toks vienijimasis yra dėsningas.

Susidarė vaizdas, kad K.Prunskienė gali jaustis tvirčiau nei G.Kirkilas.

Pažiūrėjus į balsavimo rezultatus, vaizdas buvo aiškus: Seime yra trečdalis politikų, kuriuos pagimdė Sąjūdis, du trečdalius vienija mokslas aukštosiose partinėse mokyklose, darbas CK ar rajkomuose ir šiandieninis cinizmas. Tai ir vadinama giliu postkomunizmu

2 komentarai:

mk rašė...

Man, pavyzdžiui, nelengva šiame Seime surasti net trečdalį (45-50) atėjusių iš Sąjūdžio net ir su E.Klumbiu bei P.Gražuliu. Visąlaik maniau, jog santykis kiek kitoks.
Net apytikrai pusė seimūnų suspėjo pasimokyti aukštosiose partinėse mokyklose, padirbėti vadovaujačiose ūkinėse ar net partinėse pareigose. Jaunesnius „naujos politikos“ ir socdemų veikėjus vienija ne tiek cinizmas (t.y. įžūlumas + begėdiškumas) ar meilė Rusijai, bet veikiau noras bet kokia kaina išlikti paviršiuje. Jų, kaip ir buvusių sąjūdininkų, Seime turbūt maždaug ketvirtadalis.

Tad gal be reikalo buvo minima į tai, kas vyksta Seime, įdėmiai žiūrinti Latvių gatvės įstaiga. Nebūtinai "nostalgijos" rinkėjai, kurių didelė dalis yra rusakalbiai balsuos už Prunskienę per prezidento rinkimus.

Kas kita, besiformuojantis „vidurio jėgų blokas“, kuris mėgins suvienyti visus nusivylusius „niekaip nesibaigiančiu socdemų ir konservatorių valdymu“. Dar kiek ankstoka spėlioti, ar būtent Prunskienė realiai pretenduos į ministres pirmininkes, bet akivaizdu, kad ji pati šito norėtų.

Vytautas rašė...

Oi mielas Andriuk, ir pas jus t.sajungoje tuoj bus jegu persiskirstymas, gali buti kad kgbistas V.L. isstums tave ir pirmininko kedes ir liksi priesuskilusios geldos.