2007-09-16

Gotlando sala: Pokalbiai apie Rusiją

Jau trečią dieną leidžiu Gotlando saloje, senajame Visby miestelyje. Švedų moderatai sukvietė regiono konservatorius pasikalbėti apie Rusiją ir visą šį Europos pakraštį.

Tai gera moderatų tradicija. Jau keletą kartų esu buvęs šiuose pokalbiuose. Kaip patys švedai juokauja - tai Carl Bildt draugų ir bičiulių susrinkimas. Šiais metais visai nebloga kompanija: pradedant nuo paties Bildt'o ir Estijos Prezidento Toomas Ilves'o ir baigiant senais draugais švedais bei Mart Laar iš Estijos, ar vienu iš mūsų NATO narystės architektų iš JAV demokratų - Ron Asmus. Dalyvauja ir Gruzijos konfliktų sprendimo ministras, jaunasis David Bakradze, buvęs Rusijos premjeras Jegor Gaidar, mūsų bičiulis iš Baltarusijos Vincukas Večiorka, Juščenkos patarėjas O.Rybačiuk ir dar visa krūva veidų. Ir mes Audroniu Ažubaliu.

Išvados pakankamai aiškios. Jas geriausiai suformulavo Ilves: Rusijoje nėra demokratijos ir nebus, vakarai Rusijos nepakeis ir neišauklės, Europa neturi santykių su Rusija strategijos. Daugelio kalbose girdėjosi terminas, kurį mes Lietuvoje panaudojome dar pavasarį - "Rusijos sulaikymas" ("containment of Russia"). Ir nors J.Gaidar aiškino, kad Rusijoje demokratija yra neišvengiama, nes stipri ekonomika yra nesuderinama su autoritarine tvarka, bet toks marksistinis determinizmas nelabai įtikinamai skambėjo.

Bandžiau aiškinti, kad vienintelė galima Europos strategija Rusijos atžvilgiu, kai suvokiama, kad Rusijos pakeisti yra neįmanoma, kad tokia strategija turi būti visų nukreipta į Ukrainą, Gruziją, Baltarusija. - taip netiesiogiai veikiant Rusiją per šio regiono integraciją į Europą.

Darosi vis akivaizdžiau, kad sekančiame dešimtmetyje (iki 2020 m.) ši tema Europoje bus neišvengiama ir turės ypatingos strateginės reikšmės.

Vakar vakare su Audroniu viename Visbio bare liūdni žiūrėjome, kaip rusai mus "patvarko" krepšinyje. Gerai būtų, kad kitose srityse taip pat nepatvarkytų.

Linkėjimai iš Visbio.

1 komentaras:

Vytautas rašė...

Tai aisku, taip tai ant Rusijos vario, o dabar matai buves Rusijos aukstas pareigunas susitikime atsirado ,aisku neatsitiktinai, tai turbut mielas andriau dar nuo komjaunimo laiku si pazintis?